W ramach licznych wykładów i spotkań w dniach 21-22 września naukowcy, trenerzy, dietetycy, blogerzy i mistrzowie kuchni wezmą "na warsztat" nawyki i wyzwania żywieniowe, a także kulinarne ciekawostki. Będzie można dowiedzieć się m.in: Czy dzieci mogą być wegetarianami? Dlaczego „zajadamy” emocje? Gdzie tkwi źródło zaburzeń żywienia? A przede wszystkim jak żyć zdrowiej, taniej i ekologiczniej. Eksperci podpowiedzą, jak poruszać się w dietetycznych meandrach i od czego zacząć zmianę nawyków. Będzie także mowa o zasadach życia w duchu zero waste i przeciwdziałaniu marnowaniu produktów spożywczych, czym od 20 lat zajmuje się Bank Żywności w Olsztynie, twórca Kuźni Społecznej.
Pod okiem blogerów kulinarnych i szefów kuchni związanych m.in. z lokalnymi restauracjami czerpiącymi tradycje z różnych stron świata, można będzie rozwinąć umiejętności i odkryć dla siebie żywieniową niszę. Pokażą, jak przyrządzić oryginalne dania rodem z Azji, Włoch, Japonii czy Libii. Miłośnicy kuchni roślinnej wykorzystają sezonowe produkty, kwiaty i zioła z warmińskich pół, łąk i ogrodów. Wydarzenie zaprezentuje możliwości tutejszej kuchni warsztatowej, wyposażonej w nowoczesne sprzęty marki Electrolux. W specjalnej strefie dla dzieci czekają atrakcje dla maluchów, warsztaty kulinarne, gry i zabawy edukacyjne.
A przy okazji będzie można poznać potencjał i możliwości kreatywnej przestrzeni Kuźni Społecznej w Olsztynie – czyli 2,2 tys. mkw. podzielonych na strefę rozwoju lokalnej przedsiębiorczości, strefę szkoleniowo-eventową, a także kuchnię produkcyjną i warsztatową.
Więcej szczegółów na stronach organizatora: https://olsztyn.bankizywnosci.pl/wielkie-otwarcie-kuzni-spolecznej/ (link otwiera się w tym samym oknie).
Rejestracja na stronie www.kuzniaspoleczna.pl/eco-trendy/
Uwaga – liczba miejsc ograniczona!